Latijns-Amerika magazine.
 

Voor de meisjes in Guatemala, een fotoreportage

17-03-2017

Afgelopen week kwamen in Guatemala 43 meisjes om bij een brand in het opvanghuis Hogar Seguro Virgen de la Asunción. Het land is in rouw. Internetmedia zoals Nómada en Plaza Pública onderzoeken de verantwoordelijkheid van de staat in het drama.

Maya Juracan maakt deel uit van het Proyecto 44, een colectivo artivista ofwel een collectief dat aan politieke kunst doet. Ze vertelt hoe ze op op de feministische mars van Internationale Vrouwendag was toen ze het nieuws vernam. Ze trokken naar het presidentieel paleis en plaatsten houtskool en verbrande poppen aan het hek. “Wij geloven als collectief, als jongeren, als burgers dat het om een feminicide gaat, en een terreuractie was van de staat. Deze meisjes bevonden zich onder de bescherming van de staat.”

“De manifestatie zaterdag was heel emotioneel, heel triestig, er waren veel artistieke en politieke collectieven, kerken, mensen. Om hun verontwaardiging te uiten noemden de aanwezigen de namen van de meisjes.”

“Er is heel veel verontwaardiging en we willen gerechtigheid.” Juracan vertelt hoe tijdens de protestacties in Guatemala-Stad de manifestanten het ontslag van president Jimmy Morales eisten. 

“Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Afgelopen jaar stierven er kinderen in het ziekenhuis San Juan de Dios omdat het ziekenhuis geen zuurstofflessen voor handen had. Een jongen stierf omdat hij niet naar het ziekenhuis kon gebracht worden. “Jimmy Morales heeft niet het voorstel de kinderen te beschermen in Guatemala. Er zijn audio’s vrijgekomen van Nomada waarop duidelijk wordt dat de politiediensten ter plaatse de meisjes niet hebben geholpen toen de brand uitbrak.”

“Dit is een misdaad van de staat. Wij geloven dat het om een collectieve feminicide gaat gepleegd door de staat.”

fotos: Armeno Cordova
getuigenis: Maya Huacan
installatie: Proyecto 44

 

  

reageren

meer conSentido

meer Noticias

meer Guatemala