Latijns-Amerika magazine.
 
Teatro

Adios Ayacucho

  • datum:20/06
  • tijd:19:45
  • locatie:Stadsschouwburg Utrecht
  • adres:Lucasbolwerk 24, Utrecht

Adios Ayacucho

Adios Ayacucho vertelt het verhaal van een door militairen vermoorde Indiaanse boer, die als een Quechua Lazarus zijn botten bij elkaar zoekt, herrijst en op pad gaat naar de hoofdstad Lima om zijn rechtmatige plek in het lichaam van de natie (‘the body politic’) op te eisen.

Yuyachkani (Peru)
Yuyachkani is een internationaal vermaard theatercollectief dat sinds 1971 bestaat. De naam van de groep is Quechua voor ‘Ik denk, ik herinner’ en zeer toepasselijk voor een land als Peru waar in de jaren ’80 en ’90 letterlijk complete culturen en persoonlijke verhalen zijn bedolven onder het geweld van een bloedige burgeroorlog. Yuyachkani brengt dit alles weer tot leven met technisch zeer hoogstaand, kleurrijk, muzikaal en beeldend theater waar het zowel in Peruaanse straten als buitenlandse festivals grote indruk maakte. In het kader van ons evenement is met name de samenwerking van Yuyachkani met de Peruaanse parlementaire Waarheids- en Verzoeningscommissie in 2001 relevant. Om getuigenissen van schuwe dorpelingen uit de Andes los te krijgen, ontwikkelde de groep twee voorstellingen die voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Adios Ayacucho
Om de sinistere symboliek van deze solo voorstelling te begrijpen is het nodig om te weten dat vele duizenden tijdens de burgeroorlog gedode boeren nooit een geboortebewijs hadden ontvangen en na hun verdwijning dus ook nooit officieel dood zijn verklaard. De fabuleuse acteur Augusto Casafranca (zelf uit Cuzco afkomstig en vloeiend Quechua sprekend) speelt twee rollen: die van de Spaans sprekende Alfonso Cánapa en van Q’olla, een rituele danser die bezeten is door de geest van de verdwenen doden. In de loop van het stuk komt Cánapa langzaam achter het masker en het ceremoniële kostuum van Q’olla tevoorschijn.