Latijns-Amerika magazine.
 
Cine

Clementina @IFFR Rotterdam

  • data:25/01 - 01/02
  • adres:Rotterdam

Het haastig opruimen van een extreem volgestouwde woning; de gewoonten van een eigenaardig echtpaar met hun huisgemaakte maaltijden en onlinecursussen; de langzame teloorgang van een appartement waarin alle basisvoorzieningen het een voor een lijken op te geven en de buitenwereld die om gunsten vraagt of te hulp schiet. Dit zijn slechts een paar elementen van Clementina, een imposante krachttoer van Constanza Feldman en Agustín Mendilaharzu, die de film schreven, speelden en regisseerden.

Deze excentrieke komedie vertelt een verhaal van isolatie en stilstand, doorspekt met onverwachte omwegen en verrassende wendingen. De bijrollen zorgen voor humor, chaos en een aanstekelijke warmte. De film doet denken aan het werk van Chantal Akerman, Raúl Ruiz, de gebroeders Zürcher en Mariano Llinás: het absurde van de alledaagse situaties; de combinatie van slapstick, dans en mime; onderdrukte emoties die langzaam naar boven borrelen; zich steeds herhalende patronen die soms fantasievol doorbroken worden en de vlekkeloze, verfijnde timing.

De verfrissende inventieve vorm, waarin speciale aandacht is voor de komische eigenschappen van geluid, maakt Clementina een heerlijke film over het leven van twee excentriekelingen en hun onwaarschijnlijke verzameling handgemaakte objecten, speelgoed, boeken, souvenirs, elpees en bladeren – tijdens de pandemie.

Meer informatie en kaartverkoop >>