Latijns-Amerika magazine.
 
música

Cubaanse pianist Hilario Durán Pinksterweekend in Nederland

  • data:08/06 - 10/06
  • locatie:Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch

Het kwartet van de virtuoze Cubaanse pianist Hilario Durán geeft begin juni Latin jazzconcerten op drie grote podia in ons land: 8 juni in LantarenVenster, Rotterdam, 9 juni in het Amsterdamse BIMHUIS en 10 juni op het Jazz in Duketownfestival in ’s-Hertogenbosch.
Het repertoire dat hij schreef voor deze tour is een terugkeer naar de oorsprong van de Afro-Cubaanse muziek en bestrijkt het hele spectrum van ritmes en klanken dat deze muziek zo uniek maakt.

Durán is een vaderfiguur in de traditie van de Cubaanse jazz-piano. Na een 25-jarige carrière in Cuba trok hij naar Canada, waar hij zijn internationale reputatie als componist, arrangeur en bandleider verder opbouwde. Hij trad op met Dizzy Gillespie, Michael Brecker, Michel Legrand, Arturo Sandoval en talloze andere befaamde collega’s, en werd herhaaldelijk door de WDR-big band in Keulen uitgenodigd als gastsolist en componist. Zijn werk werd bekroond met vele prijzen, waaronder meerdere Canadese ‘Juno Awards’.

Op deze tour speelt hij met zijn ‘Contumbao’ kwartet: Hilario Duran (piano), Roberto Riveron (bas), Amhed Mitchel (drums) en Jorge Luis Torres ‘Papiosco’ (percussie), allen opgegroeid in de Cubaanse muziektraditie. De muziek van deze groep werd vorig jaar voor een cd opgenomen in de beroemde EGREM-studio’s in Havana, een terugkeer naar Hilario’s geboorteland maar ook naar zijn muzikale ‘roots’.

Bezetting:
Hilario Durán – piano
Roberto Riveron – bas
Jorge Luis Torres ‘Papiosco’ –  percussie
Amhed Mitchel – drums