Latijns-Amerika magazine.
 
BijeenkomstDebáteLecturaExposición

Feminisme heeft geen copyright

  • datum:15/06
  • tijd:16:00 - 19:00
  • locatie:Mundana Antwerpen
  • adres:Paardenmarkt 74, 2000 Antwerpen
  • kosten:gratis

Latijns-Amerika is, met de nieuwe feministische golf die sinds enkele jaren het continent overspoelt, – voor ons – een feministische leerschool. Al voor de Women’s March en #MeToo vonden op het continent straatacties plaats in protest tegen gendergeweld en vlogen de hashtags over vrouwenrechten er in het rond.

Het straatactivisme schoot als een pijl de lucht in, maar ook de statistieken over geweld op vrouwen bleven stijgen. Het falen van het juridisch apparaat, straffeloosheid en het ontbreken van aangepaste informatie in sleutel instituties als het onderwijs worden onder andere als redenen aangehaald. Maar er beweegt iets op het continent waar vrouwen hun slachtofferrol herdefiniëren. Gendergeweld is met een schreeuw van de private sfeer de publieke ruimte terecht gekomen. Een maatschappelijke trend is ingezet.

Vele van de strijdpunten van de feministische beweging in Latijns-Amerika lopen parallel met die in Europa: gendergeweld, de loonkloof en onbetaald ondergewaardeerde arbeid, discriminatie op de arbeidsmarkt voor vrouwen met kinderplannen, het recht op seksueel plezier, … Toen Ierland vorig jaar in een referendum overtuigend voor de legalisatie van abortus stemde lag ook in Argentinië de legalisatie van abortus voor de allereerste keer als wetsvoorstel op de tafel.

De welgekende backlash bood zich aan op beide continenten. Maar feminisme is zowel in Europa als in Latijns-Amerika van onder het stof uitgehaald, een feministische lente bood zich aan. Woorden als hermandad, sisterhood, georganiseerde woede en alegría zetten de toon. Wij sluiten de Feministische Lente in Mundana af met een gespreksavond over feminisme hier en daar, om elkaar te inspireren of gewoon gezellig over feminisme te praten, want Feminisme heeft geen copyright.

Meer info: www.mundana.be – info@mundana.be
Facebookevent