Latijns-Amerika magazine.
 
Documental

Jamaicaanse avond in De Balie op 70e verjaardag van Bob Marley

  • datum:06/02
  • tijd:20:30 - 3:00
  • locatie:De Balie
  • adres:Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
  • kosten:€10/€7,50

Vrijdag 6 februari aanstaande zou reggaelegende Bob Marley precies 70 jaar zijn geworden. Bob Marley was verantwoordelijk voor de verspreiding van reggae wereldwijd en spreekt nog steeds tot de verbeelding van miljoenen muziekliefhebbers. In samenwerking met Caribbean Creativity en Each One Teach One organiseert filmtheater en cultureel centrum De Balie daarom op die avond een eerbetoon aan de ‘King of Reggae’ met een avond met film, muziek en eten in Jamaicaanse stijl.

De avond begint om 21:00 uur met de voorstelling van Legends of Ska, een documentaire van regisseur Brad Klein over de Jamaicaanse muziekscene in de jaren ’60, toen ska, de voorloper van reggae, het uitgaansleven op het eiland domineerde. Aan de hand van een bijzonder concert in Toronto in 2002, waar diverse legendes uit het genre voor het eerst weer samenkwamen, wordt de geschiedenis van ska en het ontstaan van reggae uit de doeken gedaan. Naast optredens van grootheden als Prince Buster, Derrick Morgan, Stranger Cole en Patsy Todd, bevat de documentaire uniek archiefmateriaal en vele interviews met grote namen uit de Jamaicaanse muziekwereld, zoals Toots Hibbert en Lee ‘Scratch’ Perry. Het resultaat is een uniek document over de beginjaren van de ska en de vitale rol die het genre heeft gespeeld in de ontwikkeling van de muziekindustrie van Jamaica.

Na de filmvoorstelling gaat de avond verder in het bargedeelte van De Balie met een reggae afterparty. Eerst zal Jesse ‘Jerry’ Geremiah een intiem live optreden verzorgen, zijn debuut, waarna Shashamane Sound de avond zal volmaken met de beste ska, rocksteady en roots reggae tunes. Ook zullen er de hele avond Jamaicaanse hapjes en drankjes beschikbaar zijn. Een filmkaartje kost tien euro en kan vooraf online aangeschaft worden op de website van De Balie. De afterparty is gratis.  

Deze avond valt onder Rootical Vibrations, een gezamenlijk initiatief van Caribbean Creativity en Each One Teach One. Caribbean Creativity is een stichting die zich sinds 2008 inzet voor de promotie van Caribische cinema. Each One Teach One is een Nederlandse Rastafari bewustwordingsgroep. Dit eerbetoon aan Bob Marley markeert de tiende editie van Rootical Vibrations, dat ongeveer om de vier maanden afwisselend in Kriterion en De Balie wordt gehouden.

Kijk hier voor meer informatie.