Latijns-Amerika magazine.
 
DebáteOrientacíon

Kijk mij eens goed doen – dilemma’s rond voluntourism

  • datum:02/03
  • tijd:20:00
  • locatie:De Nieuwe Liefde
  • adres:Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam
  • kosten:€10 / €7,50

Goed doen in ontwikkelingslanden – is dat een ‘westerse luxe’ of helpen we op een verantwoorde manier? Doen we het voor de ander of om te laten zien hoe goed we zijn?

Heb je je backpack net in- of uitgepakt? Sta je alweer iemand uit te zwaaien op Schiphol? Of ben je zelf niet actief, maar weet je wel hoe het beter kan? Kom ook en onderzoek vanuit je persoonlijke drijfveren en onderbuikgevoel hoe we op een verantwoorde manier kunnen helpen.

Gasten:
Lonneke van Genugten (OneWorld.nl)
Isolde de Groot (Universiteit voor Humanistiek)
Karin van Mullem (Documentairemaker van Last Minute Weeshuis)
Sulaikah Theis (Happy Made By)
Ineke van Huuksloot (Doingoood Volunteer Work)
Volunteer Correct

Presentatie: Tyche van Bommel
Begeleiding filosoof Dick Kleinlugtenbelt

Tickets en meer info over de gasten: http://bit.ly/17gtL70

Toelichting:

Elk jaar reizen duizenden jongeren naar ontwikkelingslanden om te helpen. Het liefst doen ze ‘iets met kinderen’. Een mooi gebaar. Maar de kritiek op voluntourism, de industrie die vrijwilligerswerk in het buitenland is geworden, groeit. Media zijn vaak kritisch en berichten over de schimmige branche die hierdoor ook is ontstaan, zoals weeshuizen zonder weeskinderen. ‘Ontwikkelingsbeunhazerij,’ noemde Bart Romijn van brancheorganisatie Partos het onlangs zelfs. Of is dit beeld te cynisch? Alle beetjes helpen, toch? En leidt vrijwilligerswerk niet tot betrokken wereldburgers die oog hebben voor de ander?

Vanavond neemt presentatrice Tyche van Bommel ons mee in een kritische dialoog. Een gesprek over waarden, oordelen en de vooronderstellingen rondom de behoefte om te helpen in ontwikkelingslanden.
Voor de pauze geven acht gasten hun persoonlijke visie hierop. Na de pauze gaan zij onder leiding van filosoof Dick Kleinlugtenbelt in op een concreet dilemma. Dit doen ze via de beproefde methode van het moreel beraad.