Latijns-Amerika magazine.
 
música

Maxim Shalygin’s Todos Los Fuegos Del Fuego voor acht saxofoons

  • datum:29/06
  • locatie:Festival Dag in de Branding - Zuiderstrandtheater
  • adres:Houtrustweg 505, 2583 WB Den Haag

Maxim Shalygin’s creatieve dialoog met Julio Cortázar

Componist Maxim Shalygin gaat met zijn nieuwe compositie in creatieve dialoog met de Argentijn Julio Cortázar, auteur van Todos Los Fuegos Del Fuego, een werk dat bestaat uit acht verhalen en misschien wel zijn meest prominente werk is.

Componist Maxim Shalygin slaat hiermee een brug tussen muziek en literatuur; de compositie is geïnspireerd op de acht verhalen uit het gelijknamige boek van schrijver Julio Cortázar, die dit jaar zijn 105e verjaardag zou hebben gevierd. 

Alle korte verhalen in de collectie Todos Los Fuegos Del Fuego delen een link naar een magische, parallelle realiteit die soms dichtbij de onze ligt maar vaak ook mijlen ver ligt. Door de literaire technieken van de verhalen te vertalen in de taal van muziek – en daarbij intrinsieke muzikale manieren van expressie te gebruiken zoals tempo en veranderingen in dynamiek – zorgt de componist ervoor dat er gelijksoortige spanningen en stemmingen optreden in de muziek die zorgen voor dezelfde intense ervaringen. Shalygin’s doel is om de creatie van literaire equivalenten in de muziek mogelijk te maken.

Todos Los Fuegos Del Fuego: de compositie
De suite Todos Los Fuegos Del Fuego bestaat, net als het boek, uit acht delen en wordt uitgevoerd door acht saxofonisten. De saxofoon is gekozen om een duidelijke reden: het was Cortázars muse en is vaak aanwezig in zijn werk. Daarnaast is de saxofoon onderdeel van veel mystieke momenten in zowel muziek als literatuur en filmkunst; een fascinatie die Shalygin deelt met Cortázar.

Todos Los Fuegos Del Fuego belooft een uniek muzikaal kunstwerk te worden: een muzikale cyclus die de luisteraar een uur lang onderdompelt in een mystieke dramaturgische handeling en zo de verbeelding opzweept en onbekende emotionele ruimtes opent. 

Meer informatie >>


“Todos los fuegos el fuego” for saxophone octet constitutes a mysterious and exciting link between music and literature. For the second chapter of the life-long Similar cycle Maxim Shalygin draws inspiration from “Todos los fuegos el fuego”, arguably the most enigmatic book by the great Julio Cortazar.

The project brought together two prominent Dutch saxophone quartets – Amstel Quartet & Keuris Quartet. Never before have two saxophone quartets worked together on a piece of such length and complexity.