Latijns-Amerika magazine.
 
música

Meridian Brothers

  • datum:28/04
  • tijd:Open 20:00, aanvang 21:00
  • locatie:Patronaat
  • adres:Zijlsingel 2, Haarlem
  • kosten:€10

De Colombiaanse band Meridian Brothers brengt cumbia, salsa en currulao met een psychedelische twist. Speels en experimenteel met een donker randje. Op zondag 28 april staan ze voor een exclusief optreden in het Patronaat in Haarlem.

De Colombiaanse muziekscene borrelt al een paar jaar dat het een lieve lust is. We hoorden de afgelopen twee jaar al heel aparte albums van Frente Cumbiero, Ondatrópica en Los Pirañas. Altijd met respect voor de Columbiaanse roots – cumbia en champeta zijn immer in de ondergrond aanwezig – gaan deze bands helemaal los met hun vrije, heftige en humorvolle interpretaties.

Sleutelfiguur Eblis Álvarez
Meridian Brothers is de band rondom multi-instrumentalist Eblis Álvarez, een sleutelfiguur in de experimentele muziekscene van Bogota, Colombia. Álvarez deed ook mee aan het prestigieuze project Ondatrópica en speelt ook in Frente Cumbiero. Afgelopen najaar bracht Meridian Brothers hun vierde album, Desesperanza, uit, een sterk groovende plaat met een tropische vintagesound.

Wanhopig? Nee, waanzinnig!
In een recensie op MixedWorldMusic wordt geschreven: ‘Meridian Brothers is het geesteskind van slechts één persoon, de Colombiaanse gitarist, componist en knoppendraaier Eblis Álvarez. Desesperanza is in z’n geheel door hem gecomponeerd en ingespeeld, en klinkt alles behalve wanhopig. Integendeel, het is eerder waanzinnig. Álvarez weet op een luchtige, inventieve en mondhoekopkrullende wijze salsa, cumbia rebajada en andere tropical sounds met behulp van allerhande elektronica om te smeden tot experimentele doch dansbare en licht verteerbare knutselwerkjes. Nee, nee, nee, het is gelukkig níet een kwestie van een platte beat eronder. Op Desesperanza gaan subtiliteit, humor en ongeëvenaarde muzikaliteit een ongehoorde ménage à trois aan.’ De recensie besluit met : ‘De conclusie is duidelijk: Meridian Brothers zijn een nieuw baken van licht in het muzikale landschap. En met het grensverleggende Desesperanza bieden zij nieuwe hoop in muzikaal bange dagen.’

Lees de hele bespreking van Desesperanza hier
.

Beluister de cd op Spotify
.

De liveband
Het eenmansproject komt natuurlijk als volledige band naar het Patronaat in Haarlem, die het concert afficheert als ‘tropical vintage madness‘. Waarvan akte!

Meer info over de Meridian Brothers en over het concert in Patronaat Haarlem.