Latijns-Amerika magazine.
 
LecturaLiteratura

Optredens Hagar Peeters naar aanleiding van Malva

  • data:07/11 - 13/12
  • locatie:verschillende locaties

Optredens Hagar Peeters naar aanleiding van Malva

 

Op 17 september verscheen de debuutroman van Hagar Peeters, Malva. Naar aanleiding van deze roman treedt de schrijfster de komende maanden op bij onder meer de volgende gelegenheden.

Vrijdag 23 oktober: Talkshow de Nieuwe Liefde met Stephan Sanders, Amsterdam.

Zaterdag 7 november: Museumnacht Amsterdam, Mulisch Huis, Amsterdam.

Donderdag 12 november: lezing uit Malva bij Salon de Pinto, Amsterdam.

Zaterdag 14 november: Lezersfeest in Rotterdam.

Dinsdag 17 november: Margriet Winter Fair, Jaarbeurs Utrecht.

Zondag 13 december: Boekhandel Post Spectrum in Schiedam.

Over Malva
Malva is de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde bij een pleeggezin in Nederland en stierf op achtjarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hagar Peeters laat Malva na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Ze geeft haar een stem, en een fascinerend naleven waarin ze zielsverwanten ontmoet met wie ze, even wijs als geestig, het leven op aarde becommentarieert. 

Malva probeert met hen een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, het bestaan van zijn eigen dochter heeft ontkend. Ze vraagt Hagar Peeters, wier eigen vader als journalist in Chili was op het moment dat Neruda er overleed, haar ghostwriter te zijn.

Hagar Peeters (1972) debuteerde in 1999 met de dichtbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag, die werd genomineerd voor de NPS Cultuurprijs. In 2003 verscheen Koffers Zeelucht, dat werd bekroond met zowel de Jo Peters PoëziePrijs als de J.C. Bloemprijs, en genomineerd voor de Anna Bijns Prijs. In 2008 verscheen Loper van licht. Voor de dichtbundel Wasdom (januari 2011) verzamelde Hagar Peeters haar meest recente poëzie, gecombineerd met een selectie uit de gedichten die ze vóór haar twintigste schreef. In september 2015 verscheen haar debuutroman Malva.

Lovende ontvangst
‘De vertelster zwenkt van boosheid naar hunkering naar berusting en weer terug, om te besluiten met een prachtig weemoedig slotakkoord dat ten volste getuigt van de kracht, troost en zin van dichtkunst en verbeelding in het algemeen, en van dit wervelende romandebuut in het bijzonder.’ – Trouw

‘Een lange, lyrische, en wonderbaarlijk natuurlijk klinkende brief aan vader Neruda, een poging hem postuum alsnog te bereiken door hem haar levensverhaal te vertellen, tot en met haar wrange einde.’ – De Volkskrant

‘Hagar Peeters brengt Malva tot leven, met een virtuoze vertelstem. (…) Peeters laat in haar debuut zien hoe groot de kracht van de verbeelding is en bovenal hoe je een verhaal vertelt.’ – Het Parool ****

Bent u nieuwsgierig geworden naar Malva? Lees dan online een fragment.