Latijns-Amerika magazine.
 
DebáteLectura

Vrijhandelsverdragen in Colombia: Vloek of zegen?

  • datum:11/04
  • tijd:18:45
  • locatie:Kargadoor
  • adres:Oudegracht 36, Utrecht
  • kosten:€5, incl consumpties
Tijdens deze achtste editie van het Human Rights Cafe wil PBI een breed publiek informeren over de gevolgen die vrijhandelsverdragen kunnen hebben voor gemeenschappen in Colombia. Dit doen wij door Operación Genesis te belichten aan de hand van filmmateriaal en presentaties. Vervolgens kunnen de bezoekers hierover in gesprek gaan met de sprekers en met elkaar.
De Afro-Colombiaanse Janis Orejuela Quinto uit Cacarica sloeg als zesjarige vanwege Operación Genesis op de vlucht. Zij leefde drie jaar onder erbarmelijke omstandigheden in kampen. Nu verdedigt zij als jonge leider de rechten van haar gemeenschap. Padre Alberto Franco werkt bij de Comision Intereclesial de Justicia y Paz (CIJP), die overlevenden van Operacion Genesis in hun juridische proces ondersteunt. Hierdoor is ook hij doelwit van talloze aanvallen.

Operacion Genesis, aangekondigd als offensief tegen guerrillabeweging FARC, mondde uit in een terreurcampagne waarin het onderscheid tussen civiele en militaire doelen vertroebelde. Vooral Afro-Colombianen werden van hun land verdreven, gemarteld, vermoord of ‘verdwenen’.

Op 26 december 2013 stelde het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens de Colombiaanse Staat verantwoordelijk voor de ontheemding van de Afro-Colombiaanse gemeenschap in Cacarica. Het Hof droeg de regering op dit publiekelijk te erkennen, onderzoek in te stellen, de daders te berechten en slachtoffers te compenseren.

Clara Kooreman, oud-vrijwilliger van PBI Colombia, werkte in het veld met Janis en Alberto. Sinds 1994 beschermt PBI bedreigde mensenrechtenverdedigers en vredesgemeenschappen in Colombia. Clara legt uit hoe PBI via fysieke aanwezigheid in Colombia en ondersteuning vanuit Nederland veiligheid biedt aan mensen zoals Janis en Alberto. Bovendien zal zij het verhaal van Janis en Alberto in de context van het Colombiaanse interne gewapende conflict plaatsen. Janis en Alberto maken een speaker’s tour door Europa op uitnodiging van PBI.

Twitter nu al je vragen via #humanrightscafe.

Aanmelden via pbi.communicatie@gmail.com 

Meer informatie: De Kargadoor