Latijns-Amerika magazine.

door Lotte van Oudheusden

Agua fresca (water op smaak gebracht met fruit of bloemen) is een populaire drank in Mexico. Op straat worden de kleurrijke aguas gemaakt in vitroleros (grote plastic tonnen) en verkocht in plastic bekers of plastic zakjes met een rietje erin. De aguas zijn te koop in allerlei smaken, zoals papaya, ananas, watermeloen, horchata (gemaakt met rijst), jamaica (hibiscus) en komkommer, en ze vormen een belangrijk onderdeel van een Mexicaanse lunch.

aguas frescasconSentido maakte een agua de limón con chia, een limonade met limoen en chiazaadjes. Dit eeuwenoude zaad, dat oorspronkelijk gebruikt werd door de Azteken, staat bekend als “superfood”, omdat het de meest complete eigenschappen heeft die een voedingsmiddel kan hebben: het bevat veel vezels, antioxidanten, calcium en omega 3. De afgelopen jaren is dit product daarom steeds populairder geworden in de Verenigde staten en Europa, waar het vooral wordt toegevoegd aan salades, yoghurt en brood. Hoewel limonade met chia hier nog minder bekend is, is het een lekkere en gezonde dorstlesser!

 

agua fresca chia limon

Heb je de smaak te pakken en wil je meer aguas frescas maken? Bekijk dan wat andere lekkere recepten, zoals: Agua de sandía, Agua de alfalfa en Agua de jamaica

En hoewel minder “fresca” verkopen supermarkten in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika tegenwoordig ook aguas frescas:

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Ingredienten:

  • 1 liter water
  • 1 eetlepel chiazaadjes
  • 3 limoenen
  • eventueel een klein beetje honing of agavesiroop

Bereiding:

  • Vul een kan met ongeveer 1 liter water
  • Voeg de chiazaadjes toe en laat het minimaal een uur staan. De chiazaadjes krijgen een gelachtig omhulsel
  • Pers drie limoenen en voeg ze toe aan het water
  • Voeg eventueel wat agavesiroop of honing toe om de limonade wat zoeter te maken