Latijns-Amerika magazine.
 

Che Empanadas: Argentijnse diaspora in Brussel toont zich gul

05-12-2022 door Willemjan Vandenplas

Een Argentijnse familie die investeert in Argentijnse horeca in Brussel onder de naam Mi tango, en uitbater van het gelijknamige restaurant, heeft dit jaar een cadeau gedaan aan de studentenpopulatie van de ULB (Vrije universiteit van Brussel): Che Empanada, een kiosk die sinds april is geopend en waar Argentijnse specialiteiten worden verkocht. 

Het is een kiosk afgewerkt met ijzerwerk en met een art nouveau-motief. Binnen is het bekleed met duurzame materialen: CO2-opnemende planten en een houten uithangbord met de menulijst erop, en in een houten etalage liggen dan de empanadas uitgestald.

Een empanada, een gevuld deegkussentje zoals een calzone, wordt dichtgevouwen en heel secuur geplooid. Het deeg verschilt van maand tot maand bij Che Empanadas. Er zijn verschillende soorten vulling, zoals jamón y queso, humita (bechamelsaus met mais), panceta (spek) en enkele andere klassiekers.

Je zou je kunnen afvragen of de naam iets met Che Guevara te maken heeft, maar dat is niet het geval. In Argentinië betekent ‘Che’ zoiets als ‘zeg’, of, in dit geval, “Zeg, eten we een empanada?”.

Het is een interessant concept, een kleine handel met beperkte kosten. Een empanada is een simpel product met mogelijk een hoge winstmarge. In veel landen is de kiosk alomtegenwoordig in het straatbeeld, vooral om basisproducten tegen lage prijzen te verkopen. Wie de maandelijkse kosten kan drukken hoeft immers minder omzet te draaien. De enige grote kostenpost voor een empanada-kiosk is een goede oven en wat eenvoudige meubels.

Daarbij kan je bij Che Empanadas een kop koffie drinken van Starbucks, blijkbaar een merk waar men geen problemen mee heeft. De maté hier in Brussel aan de man brengen lukt nog niet zo goed. Deze Argentijnse theesoort wordt wel als los product aangeboden, maar niet als bereide drank.

Onder de kiosk ligt een kelder die lijkt op een van de vele ondergrondse bunkers in Brussel, maar deze constructie lijkt vroeger andere doeleinde gehad te hebben. Een trap rechtdoor bij het binnenkomen leidt naar een aantal appartementen, maar als je in de kiosk naar rechts gaat, is er nog een trap naar beneden, die uitkomt op een gesloten ruimte met een gevangenisdeur. 

Tot slot zijn er allerlei goodies te koop, zoals matés (Calabas), Argentijnse wijn (Fin del mundo), dulce de leche (gecondenseerde melk met suiker) en yerba (de plant voor de maté). Er is al gedacht aan een kleine stand met boeken, aan Argentijnse schrijvers geen gebrek. Cortázar is nota bene geboren in Elsene, de wijk waar Che Empanadas gevestigd is.

Che Empanadas
Elsensesteenweg 262, Elsene 1050, Brussel, België.

Dinsdag – Vrijdag : 11-14.30 uur & 16.30-20 uur
Zaterdag : 11-20 uur
Zondag & Maandag: Gesloten

Instagram: @cheempanadasbe

reageren