Latijns-Amerika magazine.

Sobre Comida

De avocado’s in Chili groeien niet door klimaatverandering

01-03-2023 door Samsam

Nederland is een van de grootste importeurs van avocado’s. Deze vruchten groeien onder andere in Chili. De moeder van Felipe (11) werkt op zo’n plantage, maar de avocado’s groeien niet. Dat komt door droogte én klimaatverandering. Er zijn meer koele nachten nodig. Camera en interviews: Jan-willem Bult en Aldana Duhalde. Deze video verscheen eerder bij Samsam. 

Che Empanadas: Argentijnse diaspora in Brussel toont zich gul

05-12-2022 door Willemjan Vandenplas

Een Argentijnse familie die investeert in Argentijnse horeca in Brussel onder de naam Mi tango, en uitbater van het gelijknamige restaurant, heeft dit jaar een cadeau gedaan aan de studentenpopulatie van de ULB (Vrije universiteit van Brussel): Che Empanada, een kiosk die sinds april is geopend en waar Argentijnse specialiteiten worden verkocht.  Het is een kiosk afgewerkt met ijzerwerk en met een art nouveau-motief. Binnen is het bekleed met duurzame materialen: CO2-opnemende planten en een houten uithangbord met de menulijst erop, en in een houten etalage liggen dan de empanadas... » meer lezen

Cones, de eerste ambachtelijke Argentijnse ijswinkel van België

07-07-2022 door Willemjan Vandenplas

De Argentijnse Alejandro Atampi en zijn Belgische vrouw brengen artisanale en seizoensgebonden ijsjes naar Brussel. Hun ijsjeszaak Cones kiest zo veel mogelijk voor biologische producten en typische smaken. Dat is het geheim van de eerste Argentijnse ijszaak van Brussel en België.   Alejandro Atampi begon in Argentinië op jonge leeftijd te werken als metselaar. Eind jaren negentig vertrok hij naar New York, omdat hij in Argentinië een man had leren kennen die personeel zocht voor zijn ijswinkel Cones in de Verenigde Staten. Hij ging aan de slag in de druk... » meer lezen

Echte taco’s bij Bar AMI in Antwerpen

13-02-2019 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Een restaurant dat taco’s serveert leidt regelmatig tot diepe teleurstellingen, bijvoorbeeld als bij wijze van taco een harde, ronde en gevouwen reuze-nacho met een plasticachtige gloed, gevuld met alles wat men in de keuken kon vinden, je vanuit het bord aanstaart. Dit zorgt er vanzelf voor dat je al argwanend wordt bij het lezen van taco’s op het menu, en die misschien nooit meer vrijwillig bestelt. Wat een aangename verrassing daarom om bij het Antwerpse Bar Ami heerlijke verse, traditionele (ja échte!) taco’s en tamales te mogen eten. In tegenstelling... » meer lezen

Chefkoks koken voor gastronomische opleiding Manq’a in Colombia

02-01-2019

Joris Bijdendijk, executive chef van RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum kookt op 11, 12 en 13 januari samen met topchef Nicolás López van restaurant Villanos en Bermudas. Het restaurant is sinds de opening onderdeel van de culinaire revolutie in Colombia en werd in 2018 bekroond met een nummer 15 notering op de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst. Tijdens het driedaags evenement bundelen de chefs hun krachten en zetten zich in voor Manq’a, de gastronomische opleiding opgericht door ontwikkelingsorganisatie ICCO en Claus Meyer (van o.a. The Nordic Food Movement... » meer lezen

Sabor Latino: tortillas de tiesto

10-04-2018 door Lisa Couderé

Ook al gemerkt dat eten naar gelang vorm, bereidingswijze en historiek een voller smaakpalet aanbiedt? Zo ook de Ecuadoraanse ‘tortillas de tiesto‘. Tortilla’s van volkoren-, mais-, … meel met eieren en boter, gebakken op een droge plaat van klei. Ronde tortilla’s op een ovalen bakplaat die cyclisch de Latijns-Amerikaanse geschiedenis herhalen. Persoonlijk ben ik een grote fan van rond eten. De Centraal-Amerikaanse maïstortilla’s, de Ecuadoraanse gebakken aardappelpuree-tortilla’s yapingachos, Colombiaanse en Venezolaanse arepas, ronde chocoladekoekjes, een spiegelei, en de Ecuadoraanse tortillas de tiesto. Deze tortillas kunnen naar smaak en moment van... » meer lezen

Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België

25-03-2017 door Ruby Sanders

  Waar kun je lekker Latijns-Amerikaans eten in Nederland en België?  conSentido is altijd op zoek naar het echte Latijns-Amerikaanse eten in België en Nederland. Restaurants en cafés waar de maaltijden centraal staan, waar je je even in de straten van Lima, Bogotá of Buenos Aires waant, terugdenkt aan dat kraampje op de markt of het eten van je familie. Hier houden we daarom een lijst bij met onze favorieten, met links naar recensies die wij schreven, en alle restaurants die nog op ons wensenlijstje staan.  Amsterdam   Argentijns: La Cantina... » meer lezen

Pacha «tierra» – Manka «olla»: Olla de tierra

23-03-2017 door Gabriela Elizabeth Ayala Coral

Después de años esperando este gran ritual, la Pachamanka llego como un viento rápido sin esperar que venía, para que pudiera ser parte de ella y pueda compartirla. La forma de cocción de alimentos de más de 5mil años por supuesto a.C, nos dice la capacidad indiscutible de ingeniería y arquitectura de habitantes ancestrales que nos dejaron infinidad de legados en nuestras manos está el hecho de respetar, aprender, reaprender y continuar con saberes propios. Sin duda la Pachamanka fue bella en este quinto encuentro de caminantes de la 2da... » meer lezen

Moderne Caribische smaken

23-06-2016 door Ruby Sanders

Modern Caribean Flavors van Helmi Smeulders Na jaren hard werken als advocaat, raakte de Nederlandse Helmi Smeulders – wonende op Curaçao – steeds meer in de ban van de Caribische keuken en begon haar eigen cateringbedrijf en het culinaire blog Caribbean Spice Girl. Toen ze merkte dat deze twee ondernemingen niet alleen haarzelf maar ook haar publiek gelukkig maakten, besloot ze haar beste recepten te bundelen. Dit resulteerde in het frisse kookboek ‘Modern Caribbean Flavors’. Smeulders geeft een eigen draai aan traditionele Caribische gerechten en gebruikt naast de bekendere ingrediënten... » meer lezen

Mama Matrea, een lekkere wereldontmoetingsplek

15-08-2015 door Lisa Couderé

conSentido heeft een bijzondere relatie met Mama Matrea in Antwerpen. Ondertussen drie jaar geleden opende dit gezellig cocktailbar-restaurant zijn deuren voor de officiële lancering van ons Latijns-Amerika magazine in België. Maar dit is niet de enige reden waarom we deze mooie plek een warm hart toedragen; Mama Matrea is een gezellige totaalbeleving. Er even tussenuit Van zodra je Mama Matrea binnenkomt, wandel je een tropisch sfeertje binnen zonder exact te weten waar je bent. Heerlijk even weg uit tijd en ruimte en gewoon gezellig samenzijn. conSentido is overigens niet de enige... » meer lezen

Ceviche: de keuken van Peru (culinair verslag)

25-05-2015 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Waardoor laat je je inspireren als je een kookboek koopt? De voorkant en foto’s, de bekendheid van de chef, tips van vrienden, een recensie misschien? Handig allemaal, maar hoe weet je nu hoe het zal zijn als je echt aan de slag gaat met het boek? Zijn het eenvoudige gerechten, kunnen moeilijk vindbare ingrediënten worden vervangen? Omdat verhalen van vrienden en recensies vaak nauwelijks antwoord geven op dit soort vragen, hebben we besloten het boek Ceviche van de Peruaans-Britse chef Martin Morales aan een test te onderwerpen. Dat het een... » meer lezen

Buen provecho, un reportaje fotográfico!

25-05-2015

Lamavlees in Argentinië, elote in New York, Venezolaanse arepas, Colombiaanse bandeja paisa, Mexicaanse tacos al pastor, Bolivaanse salteñas, Peruaanse cuyes, Ecuadoraanse hornado, Braziliaanse acaí,… buen provecho!

Sierra ecuatoriana: caldo de gallina de campo

19-05-2015 door Javier Perugachi, Lisa Couderé

Para celebrar la llegada de un gran amigo hoy hacemos caldo de gallina de campo. Los pollos han estado con nosotros desde chiquitos, pero no tienen nombre. Hacemos una tulpa; la leña y el humo le dan todo el sabor al caldo.      Todos los ingredientes del huerto entran directamente del árbol al caldo. Dulce aguacate y suave limón agridulce. En el Ecuador también les damos caldo de gallina de campo a las mujeres que recién dan a luz. Durante los nueve meses del embarazo se cría los pollos.... » meer lezen

Costa ecuatoriana 1: el mercado de pescado

18-05-2015 door Javier Perugachi, Lisa Couderé

18:00-21:00 Tranquilidad de tarde. A zambullirse una última vez en el mar. Los pescadores ya salieron. Algunos se quedarán todavía varios días en el mar mientras que otros regresarán mañana. 03:00 Actividad de madrugada. En el mercado del barrio San Pedro en Puerto López, Ecuador, los pescadores empiezan a descargar las riquezas del mar, acompañados por los pájaros, siempre fieles a los olores y colores de los pescados. 05:00 Grandes, pequeños y mini comerciantes, cocineros caseros, cocineros de comedores y caminantes de mañana empiezan a llegar. Un delicioso estofado o desmenuzado de... » meer lezen

Costa ecuatoriana 2: del mar al plato

17-05-2015 door Lisa Couderé

Es feriado. Ayer estuvimos todo el día en la playa. Hoy quiero pasar toda la mañana en la cocina.    Hoy es dia de pescado y de familia. Paso por paso, al ritmo lento del dia, cocino con amor. A quitar las escamas del pez y a la cazuela. Goooooooooooooooooooool. La tranquilidad del día.     No puede faltar el arroz, los patacones y el agua de coco. Domingo dulce domingo.