Latijns-Amerika magazine.
 

‘Deze crisis is een aanval op het voortbestaan van de inheemse bewoners van de Amazone’

04-06-2020 door Lisa Couderé

De Colombiaanse Amazone is zwaar getroffen door de Covid-19-pandemie. De bevolking is er extra kwetsbaar gezien de gebrekkige gezondheidsvoorzieningen en afwezigheid van de staat.

Dit bleek uit een digitale persconferentie van OPIAC, de Nationale Organisatie van de Inheemse Volken van de Colombiaanse Amazone. Deze koepelorganisatie, die 64 inheemse volken in de zes departementen van de Colombiaanse Amazone vertegenwoordigt, lanceert een inzamelactie voor de gezondheid van deze gemeenschappen.

Julio Cesar Lopez Jamioy, president van OPIAC

 

Julio Cesar Lopez, president van OPIAC, geeft tijdens de persconferentie de cijfers mee en vertelt dat er in alle zes de departementen van de Colombiaanse Amazone besmettingen zijn vastgesteld. Lopez benadrukt het belang van het beschermen van de oorspronkelijke bewoners van de bossen. De inheemse leider beschrijft de gezondheidscrisis als ‘een aanval op de cultuur en het voortbestaan van de oorspronkelijke bewoners van de Amazone’.

Comunidad de Caño Vitina en Inírida, Guainía – Foto: Juana Vargas

 

Juan Alvaro Echeverri, onderzoeker aan de Nationale Universiteit van Colombia in Leticia, legt een parallel met de ziektes die met de koloniale overheersing van het continent via de Amazonerivier de oorspronkelijke bewoners bereikten. Echeverri benadrukt de culturele en linguïstische rijkdom die de Colombiaanse Amazone herbergt. Het leven van de inheemse bevolking beschermen is uiteindelijk kennis voor heel de mensheid bewaren, zegt hij .

Lopez legt uit dat de volken op hun land, in de territoria, wel verdedigingsmechanismen en kennis bezitten tegen infectieziekten, maar dat het hier om een heel nieuwe ziekte gaat. De bewoners van de Amazone passen zich daarom aan de omstandigheden aan. Met het uitblijven van staatshulp organiseren ze zelf een campagne voor de gezondheid en het leven van hun gemeenschappen. Ze hebben hun land en de mensen afgesloten om zich te beschermen tegen het coronavirus. De actie wil met voedsel en verschillende noodpakketten de inheemse bevolking ondersteunen, zodat ze niet naar de steden hoeven en geïsoleerd kunnen blijven.

De Actie voor de Gezondheid van de Inheemse Volken in de Amazone steunen?

  • Deel deze informatie
  • Doe een bijdrage in de vorm van een donatie via deze link
  • Volg de Nationale Organisatie van de Inheemse Volken van de Colombiaanse Amazone OPIAC via Facebook

 

Zonsondergang bij de Vaupésrivier – Foto: Juana Vargas

reageren