Latijns-Amerika magazine.
 

Festival Latino Americano Rotterdam opent met Chileense muziekdocu

17-05-2016

Het nieuw opgestarte Latijns-Amerikaanse Festival Latino Americano Rotterdam opent met de Chileense muziekdocumentaire Quilapayún, más allá de la canción en haalt salsa, Latin jazz en cumbia electro naar Rotterdam. 

De eerste editie van Festival Latino Americano Rotterdam opent met de Chileense muziekdocumentaire Quilapayún, más allá de la canción van Jorge Leiva. Hiermee zet het festival, dat plaatsvindt van 17 tot en met 21 augustus in LantarenVenster in Rotterdam, gelijk de toon van haar programma: het beste van de actuele Latijns-Amerikaanse film én muziek. Met ruim dertig filmvertoningen en concerten van La-33 (Colombia), Alfredo Rodríguez (Cuba), Flavia Coelho (Brazilië/SP) en Conjunto Papa Upa (Venezuela/GB/NL) wordt de Latijns-Amerikaanse sfeer naar de Wilhelminapier gebracht. Festival Latino Americano Rotterdam is het enige festival in Nederland waar Latijns-Amerikaanse muziek en film elkaar ontmoeten. 

FILM Openingsfilm Quilapayún más allá de la canción vertelt het verhaal van een van de belangrijkste muziekgroepen uit de Latijns-Amerikaanse geschiedenis: Quilapayún. In de jaren zestig lieten zij de stem van de revolutie horen. Duizenden mensen zongen hun liedjes geïnspireerd door Violeta Parra (Gracias a la Vida) en gezongen door onder andere Victor Jara.
Het festival presenteert ruim dertig van de beste Latijns-Amerikaanse films en documentaires van de afgelopen twee jaar. Daarnaast ligt er een speciale focus op muziekfilms en wordt er in het programma ook aandacht besteed aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het programma laat zowel grote titels als kleinere pareltjes uit Latijns-Amerika zien.

MUZIEK Het muziekprogramma oriënteert zich breed. De Braziliaanse zangeres Flavia Coelho mengt bossa met r&b. Samen met de Venezolaanse tropische verrassing Conjunto Papa Upa, maakt ze de donderdagavond tot een echte Latin clubavond. Op de vrijdagavond staat het wereldberoemde Colombiaanse La-33 op het programma. Deze twaalfkoppige band uit Bogotá brengt met hun originele salsa met invloeden uit de jaren zeventig, boogaloo, Latin jazz en mambo, iedere toeschouwer in beweging. Zaterdagavond is de avond van de Latin jazz. De Cubaanse Alfredo Rodríguez, protegé van Quincy Jones, presenteert zijn nieuwe album Tocororo. Het is zijn enige albumrelease-concert in Nederland, een unicum dus!

RANDPROGRAMMA Voor de kleinsten is er op zondagmiddag een speciale voorstelling van De swingende giraffen en voor de iets ouderen is er op zaterdag een workshop Watch That Sound waar kinderen een soundtrack maken bij een Latin film. In de foyer van LantarenVenster waan je je in Latijns-Amerikaanse sferen. Het zal er niet ontbreken aan Latijns-Amerikaanse hapjes, drankjes, dans en muziek. Daarnaast wordt er in de foyer dagelijks een talkshow georganiseerd.

Meer informatie: lantarenvenster.nl/flar | festivallatinoamericano.nl

reageren