Latijns-Amerika magazine.

door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’

Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten (van ‘refácil’ over ‘fácil’ tot ‘un poco más difícil’) die je gemaakt én geproefd moet hebben. Liefst in aangenaam en groot gezelschap. ¡Provecho!

Primera semana: desayuno

Huevos rancheros y un jugo, ¡porfis!

Mexicanen weten hoe je best eet: ’s morgens als een koning, ’s middags als een prins en ’s avonds als een boer. Anders gezegd: rijkelijk beginnen en sober afsluiten. Het geeft je energie wanneer je ’t meest nodig hebt en laat je maag rusten … wanneer jij dat ook wil. Helaas hebben we hier niet altijd de tijd om er ’s morgens stevig tegenaan te gaan in de keuken. Daarom is dit recept een toppertje in het weekend. Als ontbijt voor de durvers, als brunch voor de anderen. Met een vers fruitsapje ‘al lado’, ‘por supuesto’.

* In Mexico bestaan er bijna evenveel ‘chiles’ als dagen in een jaar. Spring dus eens binnen bij de betere supermarkt of Latijns-Amerikaanse speciaalzaak en laat je verbazen door de grote variatie. Vers, gedroogd, gerookt of gepekeld? Ze smaken allemaal ‘caliente’ tot ‘muy picante’. Hier raad ik chipotle of gepekelde jalapeños aan: groen van kleur en niet te pikant. Die laatste voeg je wel pas aan het einde toe als topping. Gezien, gekocht en goedgekeurd bij Albert Heijn.

**Zelf tortillas maken? No problemo, leer de tips & tricks van ‘una mexicana de verdad’ via dit filmpje:

Ingredienten:

- 2 eieren - 1 ui - 1 blik bruine bonen - 2 tomaten - 1 avocado - 1 limoen - zure room - 4 bloem- of maïstortillas - komijn - chili - verse koriander  

Bereiding:

20 min - 4 personen  
  1. Snipper 1 ui fijn en bak in een beetje olijfolie in een diepe pan. Als de ui goudbruin ziet, voeg je 1 blik uitgelekte bruine bonen, een snuifje komijn en chili naar wens* toe.
  2. Laat het geheel een tiental minuutjes pruttelen op een laag vuurtje. Snij ondertussen 2 tomaten in blokjes en 1 avocado in twee en dan in reepjes. Pluk een handje verse koriander. Snij 1 limoen in partjes.
  3. Haal de pan met het bonenmengsel van het vuur. Bak 2 spiegeleitjes per persoon. Kruid af met peper en zout.
  4. Warm 4 bloem- of maïstortillas** uit een zakje op zoals aangegeven op de verpakking.
  5. Beleg elke tortilla met een dikke laag bonen, een ei, tomatenblokjes en koriander. Serveer twee ‘huevos rancheros’ per bord. Werk af met limoen en zure room.