Latijns-Amerika magazine.
 

Humor onder vuur tijdens verkiezingsstrijd

17-02-2013

Zoals zo vaak bij belangrijke gebeurtenissen waren ook tijdens de verkiezingscampagne in Ecuador humor en parodie belangrijke spelers. En dit in een land waar persvrijheid en vrijheid van meningsuiting door organisaties als Reporteros Sin Fronteras en het International Press Institute sterk bekritiseerd worden. Het Consejo Nacional Electoral (CNE) heeft zich tijdens de verkiezingsstrijd in verschillende humoristische politieke uitingen gemengd. Censuur heeft in de opiniepagina’s van grote private kranten in het land de emoties dan ook hoog doen oplaaien de afgelopen weken.

Hier een cartoon van Javier Bonil, karikaturist van El Universo, dagblad dat al eerder in President Correa’s vaarwater was gekomen.

 

bonil060709_620_493

(Maar dat is een krant, die kan je niet in beslag nemen!)
(En zegt de baas dan niet dat we de pers als een gevaarlijk wapen moeten aanzien?)

Maar ook de tegenkandidaten hebben hun portie gekregen. Bekijk hier een parodie filmpje op kandidaat Guillermo Lasso, ex-bankier in een land dat de bankencrisis van eind de jaren 90 en het sociaal drama dat daar mee gepaard ging nog niet vergeten is. Lasso stelt zich op als iemand die de ondernemingsgeest van de Ecuadorianen wil stimuleren en beweert dat hij en zijn partij geen aandeel hadden in genoemde bankencrisis. De makers van onderstaand filmpje denken hier duidelijk anders over. Ook het thema van de belastingen als één van de belangrijkste onderwerpen van deze verkiezingen wordt niet ontzien.

“Brindemos por la oligarquía.”
(Laten we een toost uitbrengen op de oligarchie.)

“Los ricos ya no pagaremos impuestos, que los cholos se las arreglan para comer.” (Wij rijken zullen geen belastingen meer betalen, dat de cholos -in Ecuador minachtende benaming voor nakomelingen van de inheemse bevolking aan de kust- er voor zorgen dat ze kunnen eten.)

“El mundo se arrodillará ante la banca.”
(De wereld zal op zijn knieën gaan voor de bank.)

 

 

Bron: hoy.com.ec, El Universo, BBC Mundo

reageren