Latijns-Amerika magazine.
 

Latijns-Amerikaanse films op International Queer & Migrant Filmfestival 2018

23-11-2018

Het International Queer & Migrant Festival, opgericht in 2015, is een filmfestival en platform voor wereldwijde queer kunst en cultuur in relatie tot migratie-onderwerpen. IQMF draagt met haar programmering bij aan een diverse en inclusieve samenleving.

De vierde editie van het IQMF festival vindt plaats van 5 t/m 9 december 2018 in De Balie en De School in Amsterdam, en gaat daarna op tournee naar Utrecht, Haarlem, Den Haag en Rotterdam. De volledige selectie omvat meer dan 30 speelfilms, documentaires en shorts in het teken van queer en migratie-onderwerpen uit ruim 20 verschillende landen.

Openingsfilm is de meervoudige prijswinnaar uit Brazilië HARD PAINT (Felipe Matzembacher & Marcio Reolon, Brazilië, 2018) waarin hoofdpersoon Pedro zich elke nacht ondersmeert met neon verf en danst voor de webcam. Op een dag ontdekt hij dat een rivaal hem imiteert.

Dit jaar staan er nog drie Braziliaanse films geprogrammeerd: Bixa Travesty over de trans activiste Linn Da Quebrada uit São Paulo, Obscuro Barroco, een poëtische hommage aan het queer leven in Rio de Janeiro en queer punk lesbische film The Whisper of the Jaguar die niet alleen een politieke aanklacht is maar ook een eerbetoon aan Braziliaans erfgoed zoals psychedelische rituelen en traditionele geneeswijzen van de oorspronkelijke bewoners.

Alle drie films die in het licht van het huidige politieke klimaat in Brazilië en de dreigende groei van trans- en homofobie meer dan noodzakelijk zijn om de stem van gemarginaliseerde groepen te beschermen. 

Andere films uit Latijns-Amerika zijn het Mexicaanse Al otro lado en het Colombiaanse EVA + CANDELA.

Hiernaast organiseert het festival meerdere debatten zoals The Sexual Objectification of Refugees and Migrant People of Colour waarin nieuwe Nederlanders bespreken hoe het is om als exotisch seksobject te worden behandeld maar geen blijvende vriendschappen op te kunnen doen en Homo-Nationalism & Pinkwashing waarin de discussie wordt aangegaan dat vrijheid en gelijkheid voor de LHBT gemeenschap niet vanzelfsprekend Westerse normen en waarden zijn en Queer Maroc waarbij LHBTIQ migranten en Nederlands-Marokkaanse LHBTIQ samen de balans opmaken over de verschuiving in zichtbaarheid van de Marokkaanse LHBTIQ gemeenschap in beide landen.

Bekijk het volledige programma op www.iqmf.nl en op www.debalie.nl/uitgelicht/iqmf-2018.

Kaarten zijn via de website te koop. 

 

reageren