Latijns-Amerika magazine.
Bolivia

Globos de Jesus de Machaca, Bolivia

10-07-2014 door Kathrine Dalsgaard

Micro 130, en algún lugar entre La Paz y El Alto

26-06-2014 door Diego Mondaca

Cholita-boutiques in La Paz, Bolivia

28-05-2014 door Niels Coppes, Sanne Derks

Cholita-boutiques in La Paz, een fotoreportage!

27-05-2014 door Niels Coppes, Sanne Derks

Bolivia in Beweging is een documentair fotografie project van Sanne Derks en Niels Coppes dat het karakteristieke straatbeeld in drie Boliviaanse hooglandsteden, La Paz, El Alto en Cochabamba, beoogt vast te leggen. Voor de conSentido-lezers delen Sanne en Niels graag hun opmerkelijke fotoreportage ‘Cholita-boutiques in La Paz’. Op hun blog Bolografia kan je meer prachtige beeldreportages bekijken! In de hoofdstad La Paz en het daar bovengelegen El Alto woont een groot percentage Aymara’s. Om deze identiteit uit te dragen, zijn alleen vrouwen onderscheidend. Vrijwel alle mannen hebben in de loop der tijd westers gemaakte kleding... » meer lezen

Papa imilla en la Cancha en Cochabamba, Bolivia

30-04-2014 door Sanne Derks

Sabor Latino: Torta Tres Leches

08-04-2014 door Carmen Laura Gimenez Solar

In de vijf weken dat mijn moeder bij ons logeerde om haar eerste kleindochter te ontmoeten, werd ik herinnerd aan een van de meest typerende kenmerken van ons Bolivianen (en waarschijnlijk van de meeste Latijns-Amerikanen): wij houden van zoet. De suikerpot is telkens leeg, de repen chocola worden een na de ander verslonden en er is altijd een passende gelegenheid (verjaardag, kraambezoek, gewoon een zondag, een regenachtige dag) om iets zoets uit de keuken te toveren met bijpassende ohhhhh’s en aaahhhh’s van onze veel soberdere en zoet vrezende Nederlandse slachtoffers.... » meer lezen

‘Er valt heel wat te verrichten in dat soort landen’

07-04-2014 door Carmen Laura Gimenez Solar

Op de verjaardag van de buurvrouw is het vragenuurtje weer eens aangebroken: “Waar kom je vandaan? Wat spreek je goed Nederlands! Hoe lang woon je hier? Waarom ben je naar Nederland gekomen?” Zo gaat het altijd als je hier niet vandaan komt. Zo ongeveer de vijfde persoon die me dezelfde vragen stelde bleek een hele tijd – zes weken in totaal – in Bolivia, mijn land van herkomst, te zijn geweest. Prachtig vond hij het daar: de vlaktes van Uyuni – waar ze in tegenstelling tot alle andere toeristen hun... » meer lezen

Sabor Latino: Vegetarische pastel de quinoa

27-03-2014 door Sanne Verbruggen

Wat maak je klaar als je een Boliviaanse avond organiseert? Ik dacht meteen aan quinoa en rende naar de supermarkt. Op mijn reis door de Boliviaanse hoogvlakten had ik genoeg velden zien voorbij glijden met de opvallende oranjerode pluimen wuivend in de wind; ik at het in een heerlijke pastel toen ik uitkeek over het Titicacameer, of in een soepje vooraf in één van de restaurantes vegetarianos in La Paz. Bolivia is immers de grootste quinoaproducent en -exporteur ter wereld, al vind je de gouden plant ook in Peru, Colombia, Ecuador, Chili... » meer lezen

Carnaval! …en de lokale realiteit in Latijns-Amerika

04-03-2014 door Lisa Couderé

Carnaval! In Latijns-Amerika is carnaval de afgelopen dagen weer trouw gevierd. Maar niet overal was er reden tot feest. Een overzicht toont hoe een traditie die de alledaagse werkelijkheid op zijn kop zet niet los te zien is van de lokale ontwikkelingen en realiteit. In Brazilië was Carnaval een groots feest. Miljoenen mensen kwamen de straten op om het wereldberoemde carnaval te vieren. Ook het Carnaval van Oruro, Bolivia, dat door de UNESCO erkend is als cultureel en humanitair patrimonium, geniet grote bekendheid. Maar dit jaar werd de intrede van... » meer lezen

Vendedora de dulces en la Feria de Alasitas de La Paz

28-02-2014 door Liliana Colanzi

“Tardes calurosas en el Casco Viejo” van Lesly Moyano

17-02-2014 door Lesly Moyano

Sabor Latino: Ají de Quinua

09-01-2014 door Carmen Laura Gimenez Solar

De wonderbaarlijke quinua oftewel quinoa! Je eet er bergen van en voelt je voldaan maar niet vervelend vol; je zit vol van ontzettend veel voedzaams. Hoewel quinoa in het Andesgebied al eeuwen deel uit maakt van de traditionele keuken, is het in Europa pas kort geleden echt ontdekt en in snel tempo uitgegroeid tot een nieuwe darling van de fusion- bewuste en hippe eters en keukens. Waarom? Het is licht verteerbaar, zacht van smaak, grappig van textuur, veelzijdig; een supergoede vervanger voor vlees omdat het vol proteïnen zit, maar ook... » meer lezen

Festival de la comida, Mercado 4 de Noviembre, Santa Cruz De La Sierra, Bolivia

20-12-2013 door Lesly Moyano

Ensemble Moxos: Barroco de Bolivia

16-12-2013 door Carmen Laura Gimenez Solar

Barroco, un termino mayormente asociado con iglesias de complicada arquitectura, palacios, trajes estilo Maria Antoinette, pelucas y decadencia. Como música evoca algo pomposo, con una abundancia de violas de distintos tamaños o dramáticos solos de piano. Música barroca originaria de Latinoamérica muy difícilmente encaja en esta descripción. En el noreste de Bolivia, en los llanos orientales que colindan con los desbordes amazónicos, se encuentra San Ignacio de Moxos, un pequeño pueblo como cualquier otro de la región; una plaza principal como núcleo, donde se erige su iglesia; típica Jesuita, simple,... » meer lezen