Enkele weken voor de bevalling van mijn dochter, tijdens het wekelijkse gesprek met mijn moeder die nog in Bolivia woont, kwam het onderwerp “oorbel” ter sprake. Meisjes krijgen in Bolivia altijd oorbellen bij de geboorte, deels uit traditie: mooi, een eer voor wie een dergelijk cadeau mag uitzoeken (peetoom, peettante, opa’s, oma’s, tweede tante van moederskant, eerste oom van vaders kant, peetoom van moeder); deels uit praktische overwegingen: goud is handig als je in geldnood zit, en met die oorbellen in weet iedereen meteen dat de baby een meisje is.... » meer lezen
Gastronomie en eten is een sappig onderwerp dat steeds aanwezig is geweest in de kunsten. Zo betoogde Professor Rita De Maeseneer in haar cursus ‘La Comida en las Letras Hispánicas’ op intrigerende wijze dat eten onder andere religieuze, sociale, psychologische, culturele, seksuele, raciale,… connotaties kan hebben. Er is, ter illustratie, de 16e eeuwse kroniekschrijver Alvar Núñez Cabeza de Vaca die in zijn ‘Naufragios’ gekookt vlees en vis aanbrengt als tekenen van beschaving, dit in contrast met het plantaardige rauwe voedsel van de Nieuwe Wereld dat als barbaars wordt bestempeld. Bier en... » meer lezen
Wist je dat we wereldwijd meer dan 222 miljoen ton voedsel per jaar weg gooien? Voor de ‘krenten’ onder ons staat dat gelijk aan ongeveer 40 miljard euro aan economische waarde! Toch zou je het waar ik vandaan kom, niet zo snel in je hoofd halen om eten weg te gooien. De hond, de papegaai of de kippen van de buren zullen eerder het slachtoffer worden van de meest exotische voedselcombinaties. Maar voordat eten de categorie beestenvoer heeft bereikt, wordt op allerlei creatieve manieren geprobeerd om zoveel mogelijk binnen de muren van eigen... » meer lezen