Latijns-Amerika magazine.
 

Misa Criolla van Música Temprana: inheemse en barokke klanken naast elkaar op geweldige nieuwe cd

12-12-2014 door Ruby Sanders
Misa Criolla Musica Temprana

De Nederlands/Latijns-Amerikaanse leden van Música Temprana, onder leiding van de Argentijnse Nederlander Adrián Rodríguez Van der Spoel, heeft dit jaar een nieuwe cd uitgebracht met daarop verschillende religieuze en populaire muziekstukken uit vorige eeuwen. Centraal op ‘Misa Criolla and popular devotion in Early Music’ staat de beroemde  Misa Criolla: de ‘volksmis’ die de Argentijn Ariel Ramírez dit jaar precies vijftig jaar geleden componeerde. Behalve de Misa Criolla zijn verschillende klassieke en folkloristische stukken uit onder meer Bolivia, Mexico, Peru en Venezuela te horen op de cd.

De populaire Argentijnse mis, voor het eerst geschreven en gezongen in het Spaans, de taal van het volk, in plaats van het Latijn, wordt gezien als laagdrempelige en swingende devotie, van onderaf en teruggrijpend naar (folkloristische) muziektradities uit eerdere eeuwen op het Latijns-Amerikaanse continent. In Europa werd het muziekstuk, dat Ramírez schreef in 1964, bekend tijdens de solidariteitsbewegingen ten tijden van de Argentijnse dictatuur en wereldwijd wordt het muziekstuk gezien als vertolker van hoop en mededogen. Ramírez schreef het stuk niet alleen in de taal, maar ook in de muziek van het volk vol Afrikaanse en Argentijnse ritmes en inheemse instrumenten zoals de charango (kleine twaalfsnarige gitaar met het typerende hoge geluid), de quena (rechte fluit uit de Andes) en de bombo (Argentijnse trom).

Hierdoor zijn de verschillende delen van de mis afwisselend sober en devoot, en opzwepend en ronduit swingend. Eeuwenoude melodieën worden gecombineerd met barokke klanken en prachtige koren. Dit is in de uitvoering van Música Temprana geweldig tot uiting gebracht. De solisten, de in Chili geboren en aldaar en in Nederland geschoolde Alvaro Pinto Lyon en bandleider Adrián Rodríguez Van der Spoel, weten de luisteraar tot tranen te beroeren om meteen daarna, ondersteund door het gewichtige koor, weer vrolijk en hoopvol te klinken. Hun stemmen passen prachtig bij de soms ingetogen, en soms juist heftige vocale stukken.

Naast de zang, spelen ook de instrumenten een grote rol in de mis. Barokke viool en contrabas worden aangevuld en afgewisseld  door de inheemse fluit, gitaar en percussie en vullen elkaar perfect aan. De samenkomst  en mengeling van het inheemse en het Europese, het folkloristische en het moderne klassieke belichaamt precies waar de mis volgens Ramírez voor bedoeld was: verbroedering en saamhorigheid wereldwijd. En dat is natuurlijk actueler dan ooit.

De complete cd bevat veel informatie en alle teksten (zowel in het Spaans als in de Engelse vertaling) van de verschillende muziekstukken. Voor zowel kenner als leek; liefhebber van klassieke Europese zowel als inheemse muziek een absolute aanrader.

De cd ‘Misa Criolla and popular devotion in Early Music’ van Música Temprana is nu te koop via de website: bestelformulier. (€ 22,50 incl. verzendkosten).

 

reageren

meer Arte y Comunicación

meer Reseñas

meer Argentina

meer Bolivia

meer Chile

meer Perú