Papa a la Huancaina is een bekend recept uit de Peruaanse cuisine. Volgens de verhalen is de naam van dit gerecht halverwege de negentiende eeuw ontstaan, ten tijden van de aanleg van een spoorweg tussen havenstad Callao en de Centrale Andes. Het eten voor de werklieden die aan dit project werkten werd gemaakt door vrouwen uit Huancayo, een stad op 3200 meter hoogte in de centrale Andes. Zij maakten aardappels in een saus van kaas, gemengd met rocoto (een Latijns-Amerikaanse pepersoort) en melk en versierd met hardgekookte eieren.
Later verspreidde het gerecht zich naar andere gebieden in Peru en andere landen in Latijns-Amerika en ontstonden er velerlei varianten. Rocoto werd op veel plaatsen vervangen door Aji amarillo (een Zuid-Amerikaanse chilipeper) en er werden er nieuwe ingrediënten toegevoegd als crackers of pinda’s.
Papa a la huancaina is een van mijn favoriete Peruaanse gerechten. Mijn versie van het recept is een combinatie van ingrediënten die ik me herinner van toen ik dit gerecht leerde kennen in Peru en de ingrediënten die je in Nederland makkelijk in de supermarkt kunt vinden. Het is dus een Nederlandse versie van een Peruaans recept.
Wil je een echt Peruaanse versie van de Papa a la Huancaina maken? Bekijk hier een youtube filmpje:
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept, stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren. Bienvenidos al Sabor Latino!