Latijns-Amerika magazine.

door Carmen Laura Gimenez Solar

Een ware Boliviaanse klassieker. Als middelbare scholieren sprongen we stiekem over het hek  tijdens de pauze om een paar rellenos van doña Ramona, op de hoek van de straat te kunnen bemachtigen. Wat was het toch altijd een deceptie als bleek dat ze, zoals het vaak het geval was, allang waren uitverkocht. Een tafeltje, een uitklapbare kruk en een grote pan was alles wat ze nodig had. Met één hand de rellenos vormen, met de andere bakken. Dat ze iedereen even chagrijnig behandelde mocht niet schaden, haar rellenos waren onvoorstelbaar lekker zo rond elf uur in de ochtend. Hier een poging om deze heerlijke hapjes te vereren.

consentido-rellenos

Ingredienten:

(voor 4 rellenos): 8 kruimige aardappels 250 gr. gehakt of veg. gehakt 1 lepel maïzena 1 hard gekookt ei 1 ei half kopje erwten 1 wortel in blokjes 1 ui fijn gesneden 1 theelepel paprikapoeder ½ theelepel komijnpoeder zout en peper om op smaak te brengen sla en tomaten voor erbij

Bereiding:

Voor de puree: Kook de aardappels in de schil zodat ze zo min mogelijke smaak verliezen. Het helpt ook om het natuurlijke zetmeel (werkt bindend) van de aardappel vast te houden, en straks het vormen van de gevulde aardappels te vergemakkelijken. Als de aardappels zijn afgekoeld, pel ze met de hand en stamp ze fijn. Voeg er maïzena en (rauw) ei bij en meng goed. Voor de vulling: Kook in een kleine pan de blokjes wortel en de erwten gaar. Fruit in een pan of wok de ui goudbruin. Voeg het gehakt, de komijn en paprikapoeder, zout en peper. Schep af en toe om. Voor het gehakt helemaal gaar is, voeg de inmiddels gaar gekookte erwten en wortel bij en bak het de laatste minuut samen. Zet uit. Nu heb je de aardappelmengsel en de vulling klaar. Om de rellenos te vormen: Neem net genoeg aardappelpuree in je hand dat je handpalm is gedekt. Maak daar een kuiltje in en vul het met een lepel vulling. Leg er een stukje hard gekookte ei op (thuis voegt mijn moeder ook groene olijven en rozijntjes aan de vulling, voor de zoete en zure balans, zegt ze. Uiteraard kun je deze familie overal-rozijnen-en-olijven-door-tik gewoon negeren). Als de vulling goed aangedrukt in je kuiltje zit, neem weer een beetje puree om de bovenkant te dekken. En dan bakken: Het bakken van de rellenos zit tussen bakken en frituren in. In een pan doe je ongeveer ½ cm zonnebloem of hele lichte olijfolie (anders wordt de smaak van een zware olijfolie te overheersend). Laat de olie goed warm worden. Zet vervolgens de rellenos in deze hete olie en bak ze op halfhoge vuur. Als ze een gouden kleur hebben haal ze eruit en dep met een stuk keukenpapier de resten vet eraf. Met wat sla, tomaat en radijsjes als garnituur zijn deze rellenos op zijn mooist. Maar als je veel honger denk te hebben en de je-eet-geen-rijst-met-aardappel Nederlandse regel durf te overschrijden, zijn ze ook prima met salade én gebakken rijst te combineren.