Latijns-Amerika magazine.

door Ruby Sanders

Buñuelos worden op elke straathoek in Colombia verkocht, soms zo klein als een abrikoos, soms zo groot als een flinke perzik. Mensen kopen ze op straat of maken ze zelf thuis, want de ingrediënten die je nodig hebt voor deze zachtzoete kaasballetjes, heb je eigenlijk altijd wel in huis. Alleen het meel van cassave of yuca, hier ook wel tapiokmeel genoemd, is waarschijnlijk in een Nederlandse keuken niet standaard aanwezig. In tropische winkels of Indonesische toko’s kun je het meel makkelijk vinden. Je kunt ook in plaats van meel zelf geschilde yuca raspen en dat gebruiken, misschien nog wel lekkerder. Je eet buñuelos als lekker tussendoortje, als toetje, op een feestje, of thuis bij een lekkere kop warme chocola. Ook met kerstmis worden de buñuelos traditioneel gegeten in Colombia. In andere Latijns-Amerikaanse landen worden de buñuelos ook gegeten, overal natuurlijk net anders, maar steeds met evenveel smaak. Hier in Nederland kunnen ze als een alternatief voor de oliebol de feestdagen opvrolijken. Je kunt de buñuelos zoeter maken door meer suiker toe te voegen en minder kaas, of hartiger door het omgekeerde te doen. Experimenteer zelf met de hoeveelheden.

P1030840

 

Zie hier en hier nog twee andere overheerlijke recepten voor een Latijns-Amerikaanse kerst!

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Ingredienten:

Met deze hoeveelheden kun je ongeveer 10 balletjes maken. 150g ‘queso blanco’ (witte kaas, hier is feta vaak het geschiktst, of anders goede parmezaan) 4 eetlepels tapiocameel/ cassavemeel/ geraspte yuca 3 eetlepels wit maïsmeel 1,5 theelepel suiker halve theelepel zout (minder als de kaas erg zout it) 1 ei, losgeklopt olie om in te frituren: de pan moet een laagje van ongeveer 5 cm olie hebben  

Bereiding:

Rasp de kaas en voeg daaraan toe het cassavemeel, het maismeel, de suiker en het zout. Meng goed door elkaar. Als je een keukenmachine hebt, doe je het daarin, anders kan het ook prima met de hand. Meng door dit mengsel één geklopt ei. Blijf goed mengen totdat er een stevig deeg ontstaat dat niet meer aan de randen van de kom blijft plakken. Breek stukjes van het deeg af en draai daarvan kleine balletjes (2,5 tot 5 cm). Deze moeten niet té stevig gedraaid worden, ze moeten nog een beetje luchtig blijven. Zoals gezegd, het formaat kan varieren van de grootte van een abrikoos tot die van een perzik. De balletjes kunnen tijdens het frituren nog uitzetten. Doe de olie in een pan met stevige bodem en zet het vuur aan. Het vuur is heet genoeg als een klein stukje brood dat je erin laat vallen direct kleine belletjes veroorzaakt maar niet meteen bruin wordt. Als de olie gaat roken is het te heet, zet dan het vuur even uit. Doe een paar balletjes in de olie, niet allemaal tegelijk. Na ongeveer een half minuutje zullen de ballen boven komen drijven, ze moeten dan nog niet erg verkleurd zijn. Zet het vuur laag en laat ze nog een minuut of 5 frituren, of tot ze goudbruin van kleur zijn. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier en serveer direct.