Latijns-Amerika magazine.

door Eric Crouse

Het komt de meesten vast zeer bekend voor. Je bent op vakantie in het buitenland en wilt graag iets typisch van het land of uit de streek eten. Uiteraard hebben de meeste plekken daarvoor restaurants met “cocina tradicional” waar de beste lokale gerechten geserveerd worden. Zo ook in Buenos Aires, in onder andere de restaurants La Querencia en Cumaña. Hier kan je, naast de meer bekende Argentijnse keuken, met
biefstuk en pasta’s, ook overheerlijke traditionele Argentijnse gerechten bestellen. Minstens één keer per maand kwam ik hier om van mijn favoriete pompoengerecht te genieten en ondanks dat beide restaurants niet graag hun “geheime” recepten prijsgeven had ik al het voornemen om dit in Nederland ook te gaan maken, want zo moeilijk kon dat toch niet zijn. Na een aantal maanden terug in Nederland was het dan de hoogste tijd voor HET gerecht! Maar hoe heette het ook alweer? De gehele naam van mijn geliefde recept had via een achterdeur mijn geheugen verlaten en ik kwam helaas niet verder dan “Argentijns Pompoengerecht”. Gelukkig is het internet tegenwoordig je beste vriend, en dus begon ik vol vertrouwen te googlen. Maar helaas, het internet had andere pompoengerechten in gedachten. De afbeeldingen leken geenszins op dat ene gerecht en na pagina’s lang met pompoengerechten te zijn doodgegooid moest ik het over een andere boeg gooien. De websites van de desbetreffende restaurants boden wellicht uitkomst en hopelijk stonden daar de menukaarten op, voor diegenen die geinteresseerd zijn in een traditionele take away maaltijd. Tevergeefs! Als je van deze mysterieuze gerechten wilt genieten moet je je maar laten verrassen in het restaurant zelf. Verder met poging drie “Facebook vrienden uit Argentinië” opgelet, wie kent dit gerecht? Een grote foto heeft een week lang op de voorpagina van mijn Facebook gestaan, maar het mocht niet baten, de reacties kwamen vooral op dat gerechtje erachter “biefstuk napolitana” en dat had ik zelf ook nog kunnen raden.

Maanden gingen voorbij en ik was er al van uitgegaan dat de eerst volgende keer dat ik dit gerecht kon gaan eten mij dat minstens negenhonderd euro zou gaan kosten voor een retourtje Buenos Aires. En opeens was daar Sabor Latino en dit gerecht
moest er gewoon opstaan. Nog maar eens proberen dan en, binnen vijf minuten, een grote foto van het geheimzinnige gerecht zo maar op google! Pastel de Calabaza y Carne, ofwel pastei met pompoen en vlees, dat was alles? Volgende keer voor het gemak in ieder geval maar een foto van de menukaart maken, dat scheelt heel veel werk.

Dit gerecht wordt in Argentinië vaak gedurende de wintermaanden gegeten en kan in vele variaties gemaakt worden. Een heerlijke start voor het winterseizoen van
Nederland. Hieronder een eigen variatie.

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Ingredienten:

Toplaag: - 1 ui - 50 gr. margarine - 2 eetlepels olijfolie - 2 tomaten zonder vel en in blokjes gesneden - puree van 1 kg. pompoen - 200 gr. crème fraîche - 1 blikje mais (150 gr. uitgelekt) - 2 eierdooiers - geraspte kaas - 3 eetlepels honing Vulling: - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 1 rode paprika in stukjes gesneden - 50 gr. margarine - 50 cl. water - 1 blikje mais (230 gr. uitgelekt) - 2 eetlepels olijfolie - 2 tomaten zonder vel en in blokjes gesneden - 500 gr. kalfsvlees in blokjes - 2 theelepels komijnzaad - 50 gr. geraspte jonge kaas - 2 gekookte eieren in stukjes gesneden - 50 gr. rozijnen - zout en peper naar smaak

Bereiding:

Bereiding van de toplaag • Pureer de mais tezamen met de crème fraîche tot een glad geheel. • Snijd een ui in kleine stukjes en bak deze goudbruin in olijfolie en de margarine. • Voeg de tomaten in blokjes toe en bak deze enkele minuten mee. • Voeg dan de pompoenpuree en de maiscrème toe en laat het geheel, al roerend, nog 10 minuten doorkoken. Breng het verder op smaak met zout en peper. • Haal de pan van het vuur, voeg twee eierdooiers, de honing en de geraspte kaas toe en roer het stevig door elkaar. • Laat de puree afkoelen. Bereiding van de vulling • Snijd een ui en de knoflook in kleine stukjes en bak deze goudbruin in olijfolie en de margarine. • Voeg de paprika, het kalfsvlees, zout en peper toe en laat het enkele minuten bakken. • Roer de mais, rozijnen en ei door het vlees, roer de vulling goed door elkaar en laat het nog enkele minuten op een laag vuur staan. Ten slotte • Doe een eerste laag pompoenpuree op de bodem van een met boter ingevette ovenschaal. Leg hierop de vulling en leg hier weer een laag pompoenpuree bovenop. Dit vormt de toplaag. • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven (180 graden) en laat het in de oven totdat de bovenste laag stevig en goudbruin gekleurd is. • Eventueel kan er nog wat geraspte kaas overheen worden gegooid nadat de schotel uit de oven is gehaald (dit smelt vanzelf).