Latijns-Amerika magazine.

door Carmen Laura Gimenez Solar

Recept voor Seco de pollo (kipstoofpot) uit Ecuador voor vier hongerige eters, of vijf wat minder gulzige personen. 

Sommige gerechten zijn bestemd voor de buik, andere zijn juist voer voor het hart. Van dit laatste type vinden we in Latijns-Amerika veel exemplaren in de meest uiteenlopende smaken en kleuren en samenstellingen. Tijdens het laatste redactieweekend vond conSentido troost voor onze winter-slome harten en hoofden in dit heerlijke Ecuatoriaanse gerecht, seco de pollo.

kip9

 

kip5

 kip1

Ingredienten:

Voor de kipstoof:

600 gr. (liefst) biologische kip, dijen of poten zijn het best geschikt
10 tenen knoflook
3 uien
6 tomaten
2 glazen bier
1/2 paprika
1 rode peper
2 tl. gemalen komijn
1 tl. oregano
1 tl. paprika poeder
bosje peterselie
bosje koriander
zonnebloem- of lichte olijfolie
zout en peper

Voor erbij:

basmatirijst
2 bakbananen
4 aardappels
avocado

Verder:

blender of staafmixer

Bereiding:

Zet twee van de drie uien en alle andere ingrediënten (behalve het paprikapoeder) in de blender (als je geen blender hebt in een diepe kom waar je gemakkelijk de staafmixer in kan gebruiken) en mix en maal alles grof tot je een vloeibare (vanwege het bier) en licht korrelige consistentie hebt bereikt, die een beetje aan een grove gazpacho moet doen denken. Snijd vervolgens de derde ui in kleine blokjes en bak deze in een diepe braadpan met dikke bodem tot een mooie gouden kleur. Voeg dan het paprikapoeder en de kip toe en bak tot de kip een goudbruin kleurtje krijgt. Gooi tot slot het bier-groentemengsel eroverheen, zet het vuur zacht en laat een uur lekker sudderen.

Terwijl de kip gaart, maak je de rijst, die geheel in Latijns-Amerikaanse stijl (arroz graneado) eerst gebakken en dan gekookt wordt. Doe in een pan met dikke bodem een beetje zonnebloemolie (+/-1 lepel) en pers dan een kleine knoflookteen in de olie en schenk meteen ook de rijst erbij (reken meestal op een halve beker rijst p.p.). Bak de rijst met de knoflook, voortdurend roerend met een pollepel, tot het heel wit wordt en licht aanvoelt. Schenk dan voor elke beker rijst die je hebt twee keer zoveel kokend water in de pan; voor vier eters zijn dat twee bekers rijst en vier bekers kokend water. Zet dan de deksel op de pan, het vuur op zijn allerzachtst en laat de rijst droogkoken.

Breng tegelijk met de rijst in een kleinere pan vier aardappels met de schil aan de kook. Schil ondertussen de bakbananen en snijd ze in lange plakken van ongeveer een halve centimeter dikte. Bak ze vervolgens kort in een bodempje zonnebloemolie. Snij tot slot de avocado in dunne plakjes.

Je kip is klaar als de saus een rijke rode kleur en een smeuïge consistentie heeft gekregen, en als het vlees makkelijk van het bot loslaat. Dan ben je klaar om op te scheppen en te serveren. Op onze foto’s zie je een serveersuggestie, en dan genieten maar, buen provecho!