Latijns-Amerika magazine.

door Martha Cedeño

Maïs vormt een belangrijk element van de cultuur van het Amerikaanse continent en met name het Caribische gebied. Volgens het boek ‘Popul Vuh’ van de Quiché-Maya, hebben de goden van de witte en gele maïs, mannen en vrouwen geschapen. Eerder hadden de goden dit met andere stoffen geprobeerd, maar tevergeefs. De mannen en vrouwen van klei waren te slap en krachteloos. Waren zij gemaakt van hout, dan waren zij droog en zonder geest. Mannen en vrouwen van maïs zijn daarentegen sterk, hebben een geheugen en kunnen met de goden communiceren. Daarom is maïs volgens de Maya’s, dé essentie van het menselijk wezen.

Eeuwenlang is maïs een essentieel ingrediënt geweest van het basisdieet van miljoenen Latijns-Amerikanen. Er zijn diverse soorten maïs en ze worden in veel verschillende gerechten en dranken gebruikt. Maïsbrood wordt bijvoorbeeld dagelijks, bij het ontbijt, de lunch en het avondeten, gegeten in Mexico, Midden-Amerika, Colombia en ook Venezuela. Het brood krijgt in deze landen verschillende namen toegekend: tortilla, pupusa of arepa. De ingrediënten zijn hetzelfde, namelijk maïsmeel, water en zout. Het verschil zit in de vorm van het brood en de manier waarop deze wordt gebakken.

Het merendeel van de mensen in Venezuela, mijn geboorteland, eet arepas dagelijks thuis of in ‘areperas’. Areperas zijn een soort snackbars waar verschillende vormen arepas met allerlei soorten beleg worden opgediend. Men kan deze areperas overal in het land vinden. Bij het ontbijt eet men vooral arepas met Venezolaanse witte kaas, maar ook met ham, zwarte bonen of eieren. In de middag en avond eet men arepas met vlees, vis, groenten, bonen of kip. Mijn favoriete arepa heet ‘Reina Pepiada’. Het beleg wordt met kip en avocado gemaakt .

Tip: Als je in Nederland arepas wilt maken, ga dan eerst naar een toko en vraag daar naar voorgekookt maïsmeel.

Opvallend is dat met het proces van globalisering er tegenwoordig in alle werelddelen Mexicaanse tortilla’s, enchilada’s en burritos worden gegeten. Hoewel ze lekker smaken, zijn het geen authentieke tortilla’s omdat ze met tarwemeel worden gemaakt. De tortillas, popusas en arepas worden oorspronkelijk van maïs gemaakt. Dit aangezien maïs deel uitmaakt van de geschiedenis en cultuur van Midden- en Zuid-Amerika. Ik ben het eens met Ewald Krieg als hij in het boek ‘De heilige Antonio’ van Arnon Grunberg, tegen Raffaela zegt; “Het gaat er niet om hoe ze [de burrito’s] echt in Mexico worden gegeten […] Het gaat erom hoe men denkt dat ze worden gegeten. Alles is suggestie […] En jij gaat die suggestie straks verkopen”.

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Ingredienten:

Arepa Reina Pepiada (voor 6-8 arepas)

Voor de arepas:

4,5 dl maïsmeel

1000 cc lauwwarm water

Zout

1 theelepel olie

Voor het beleg:

250 gr. kippenblokjes

1  ui

2 teentjes knoflook

3 eetlepels olie

Zout en peper

1 avocado

Mayonaise

Bereiding:

Meng het maïsmeel en het zout in een kom. Doe langzaam lauw water erbij en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Laat 5 minuten staan. Voeg eventueel wat extra vocht toe als het deeg droog is. Kneed nog eens 2 minuten tot een soepel en zacht deeg. Verdeel het deeg in 6 à 8 ballen. Neem een bal deeg tussen beide handen en klap voorzichtig totdat de bal de vorm van een platte cirkel van 6 cm diameter en ½ centimeter dikte krijgt. Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe ½ theelepel olie in een koekenpan en bak de arepas circa 3 minuten aan beide kanten. Leg de arepas onmiddellijk in de oven en bak deze gedurende 30 minuten totdat ze een krokante korst krijgen. Snijd de ui en de knoflook in hele kleine blokjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de knoflook erbij en laat deze even meebakken. Voeg de kippenblokjes toe en laat deze 20 minuten op het vuur staan. Breng op smaak met zout en peper en laat het vervolgens afkoelen. Snijd de avocado in kleine blokjes en meng deze met de kip. Voeg tenslotte mayonaise toe. Snijd de arepas langs de rand open en doe de vulling erin.