Latijns-Amerika magazine.

door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’

Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten (van ‘refácil’ over ‘fácil’ tot ‘un poco más difícil’) die je gemaakt én geproefd moet hebben. Liefst in aangenaam en groot gezelschap. ¡Provecho!

Segunda semana: postre

Sorbete de naranja … en media naranja

Mexicanen zijn niet zo’n zoetebekken maar als ze zoet gaan, gaan ze ‘all the way’. ¿Los favoritos? ‘Raspados’ ofte geraspt ijs met een kleurrijk smaakje ‘hecho en el momento’. Ook sabroso, maar iets minder ‘de la calle’: een kokosnoot of sinaasappel gevuld met … kokos- of sinaassorbet. ¡Aquí tienen la receta, no olviden compartir!

Ingredienten:

- 500 ml (vers) sinaasappelsap (+/- 6 sinaasappels - 2 el suiker - chilipoeder

Bereiding:

- Pers het sap en giet het in een klein steelpannetje. - Verwarm het sap op een zacht vuurtje met 2 el suiker, totdat de suiker opgelost is. - Laat het sap minstens 1 uur afkoelen. - Klop tot sorbet in je ijsmachine ... - of giet meteen in de halve sinaasappels en laat het mengsel zo hard worden in je diepvries. Reken minstens 1 nacht. - Haal 10 minuutjes voor serveren uit de diepvries. - Werk naar smaak af met een beetje chilipoeder.